Contactlenzen

Lenzen, iets voor U?

Lenzen, iets voor U?

In ons contactlenscentrum worden zowel harde zuurstofdoorlaatbare lenzen, nachtlenzen, als zachte lenzen aangepast. Aan zachte lenzen, kan men sneller wennen. De lenzen zijn ook groter dan harde lenzen, en nemen de vorm van het oog aan. Ze zijn meestal sneller vervangbaar, en zijn duurder dan harde lenzen. We passen nog steeds veel harde zuurstofdoorlaatbare lenzen aan. Harde lenzen zijn enorm geëvolueerd ten opzichte van vroeger, zowel wat betreft ontwerp, als materiaal. De laatste nieuwe materialen laten meer zuurstof door. Dit is niet alleen gezonder voor de ogen, maar geeft ook een hoger comfort, en een snellere gewenning dan vroeger. Wel dienen deze harde lenzen sneller vervangen te worden dan vroeger. Afhankelijk van de vorm van uw cornea en optische correctie kunnen harde lenzen een uitstekende oplossing zijn voor u.

Naast de harde lenzen die overdag worden gedragen, bestaan er ook nachtlenzen. Gedaan met geïrriteerde of droge ogen tijdens de dag. De nachtlens is een harde lens die u draagt tijdens het slapen. Terwijl de ogen dicht zijn, oefent de lens een verplattend effect uit op het hoornvlies (cornea) waardoor u een scherp zicht bekomt overdag. Er wordt niets definitiefs veranderd aan de ogen. Als u de lenzen uitlaat, dan keert alles terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Om een goed resultaat te bekomen, moet u minstens 6 uur slapen met de lenzen. Personen met een oogafwijking van -0.75 tot -6.00, en ouder zijn dan 7 jaar, komen in aanmerking. Gedurende de tijd dat u nachtlenzen draagt, blijven de ogen bij de meeste mensen stabiel. Nieuw dit jaar zijn de nachtlenzen die naast de verte-afwijking ook leesproblemen corrigeren.

Tenslotte zijn er ook nog zachte lenzen, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen standaardlenzen en maatwerklenzen. Standaardlenzen zijn mogelijk in dag, 2weken, maand, 6maand en jaarlenzen. Op basis van de meest voorkomende ogen, worden er lenzen gemaakt met een vaste diameter en een groot sterktebereik. Indien men een vlakke of steile cornea heeft, een hoge cilinder, of een hoge sterkte, kan het zijn dat men zich niet kan bedienen met standaardlenzen. Gelukkig bestaan er ondertussen maatwerk zachte lenzen, waardoor we tegenwoordig veel meer slechtzienden kunnen helpen.